De invloed van kleur tijdens een vergadering

De invloed van kleur tijdens een vergadering De invloed van kleuren wordt vaak onderschat. In 1954 werd door Wexner al een onderzoek uitgevoerd naar de koppeling van kleuren en onze emoties. Hieruit blijkt wel degelijk dat kleuren invloed hebben op onze emoties, zo ook tijdens een vergadering. In dit blog leggen we in het kort de effecten van een aantal kleuren uit én welke kleur het beste past bij een vergadering, brainstorm sessie of training. Na het lezen van deze blog kunt u aan de hand van muren, meubels, verlichting en andere materialen ervoor zorgen voor de meest effectieve en inspirerende vergadering.

Rood

Rood is een sterke kleur en staat bekend als de kleur voor passie en emotie. De kleur rood wordt ook vaak geassocieerd met motivatie, ambitie en natuurlijk leiderschap en wordt daarom ook vaak gebruikt tijdens een teambuildingsactiviteit. Wees er wel bewust van dat er een afgewogen hoeveelheid rood in een vergaderzaal hoort te zijn. Te veel rood kan namelijk leiden tot agressie, daarentegen kan een tekort leiden tot lusteloosheid en demotivatie.

Blauw

Mensen voelen zich snel op hun gemak door de kleur blauw, blauw wordt namelijk geassocieerd met rust en vrede. Daarnaast kan blauw een positieve invloed hebben op uw communicatie en zelfexpressie tijdens een vergadering, powersessie of wanneer er plannen gemaakt moeten worden.

Geel

Creativiteit en fantasie worden gestimuleerd door de kleur geel. Geel wordt door ons brein geassocieerd met geluk en blijdschap, daarnaast stimuleert geel je focus en doelgerichtheid tijdens een brainstormsessie of workshop.

Groen

De kleur groen gaat samen met optimisme, stabiliteit, effectiviteit en is stress verlagend daarnaast zorgt groen ook voor een relaxt gevoel en kan daarom ook perfect worden ingezet tijdens een (mindfulness) training of coaching. Steeds meer vergaderlocaties voegen ‘’natuurlijk groen’’ toe aan een vergaderzaal doormiddel van platen. Planten reinigen namelijk niet alleen de lucht maar zorgen er ook voor dat u zich ontspannen voelt wat resulteert in een beter concentratie en een verhoogde productiviteit.

Krijgt u na het lezen van deze blog zin in een kleurrijke meeting? Wees gerust u hoeft niet gelijk met de verfkwast aan de slag, objecten en materialen in een vergaderzaal hebben namelijk een grote invloed op onze emoties, een combinatie van kleur en materiaal zorgt voor een optimaal effect.

Meer weten over effectief vergaderen lees dan de blog over effectief vergaderen.